COVID-19 lockdown measures have eased in Ladakh and construction has started again at school. Under the guidance of the construction manager, Sonam Angdus, the stone masons and labourers have prepared the foundations and reinforcement cages for the fourth eco-shower building and are now doing the granite masonry walls.
 COVID 19 lockdown measures have eased in Ladakh 4 COVID 19 lockdown measures have eased in Ladakh 3 COVID 19 lockdown measures have eased in Ladakh 2
 

 
 
Tuesday, 19 November 2019 17:04

Seismic Upgrade and Mudslide Repair - year 3

Year 3 of the Seismic Upgrade & Mudslide Repair programme started in April 2019 and the construction teams worked through to mid-October, after which it is too cold for construction work.

This year saw refurbishment of the third residence, named Taklangla, out of the eight residential buildings to be done. The teams also completed the second of four new Eco-Shower buildings, plus the completion of the refurbishment of the two-storey Junior School building. The photos here are the Junior School building being completed and a ribbon-cutting ceremony when it was handed back to the school Principal for student use.

1 JSN    2 JSN   4 JSN

5 JSN   6 JSN   7 JSN

Wednesday, 14 November 2018 14:57

Seismic Upgrade and Mudslide Repair - year 2

In 2018 the Seismic Upgrade & Mudslide Repair programme continued, working on the second of the eight residential buildings to be refurbished and one of the Junior School buildings.

This work might not sound very exciting to you, as you browse through the school website, but it will increase the resilience of the buildings in the event of an earthquake which is critical for the life-safety of the students and staff. The mudslide disaster was eight years ago, but the school is still recovering from this. Funding is needed for this long-term refurbishment programme.

   IMG 2075 resize  

 

Supplies of timber and insulation in the construction compound.

  IMG 2104 resize

 

Work also started on the two-year task of the upgrade of the large two-storey 6-classroom Junior School building. The six classes of students were housed in temporary classroom spaces in Naropa Hall, at the top of the school site, that had been partitioned into classroom-sized spaces.

The panorama photo below shows the ground floor of the Junior School, gutted and with new timber supports being added first.

PANO 20180911 153408 resize

 At the end of the construction season in October, the new upper level was covered to protect it from the elements throughout the harsh 3-month winter. 

20181206 111945 resize 

Monday, 09 October 2017 18:02

Eco-Shower building

Each Eco-Shower building will have a high capacity evacuated glass tube solar water heater feeding water into shower cubicles and to taps where students will be able to draw warm water for washing. The building is heated passively by a trombe wall and ventilated via high level windows. The trombe wall has an outer timber framed glazed screen, with an inner mud brick wall. This system allows warm air to be trapped in the cavity, and released into the main space through radiation and via opening high level windows set into the mudbrick wall.

Eco-Shower building foundations and completed building:

 Shower edit   Shower1 edit   Shower 5 edit

Shower 3   Shower 4

Friday, 29 September 2017 15:29

Seismic Upgrade & Mudslide Repair

In 2017 the Seismic Upgrade & Mudslide Repair programme started on one of the eight residential buildings. Four Eco-Shower buildings will also be built, one in each residential courtyard during the refurbishment as part of the school's Health & Wellbeing programme.  

The seismic risk in the area of the school is now thought by international seismic experts to be ten-times greater than the original estimates of risk.  

This refurbishment programme will make buildings more resilient in an earthquake by:         

➔Reducing the weight of the heavy roofs.

➔Tying all elements together, so that the building works as one.

➔Increasing the number and strength of the walls and bracing systems.

➔Enabling the walls and bracing to absorb energy.

The repair work involves replacing rotten columns and isolating columns from the ground to prevent future rot.

Repair 7 edit   Repair 5 edit

Repair 1 edit   Repair 4 edit

Tuesday, 25 October 2016 11:09

New facilities

2015 saw a new laundry being built and the dining hall and kitchen extension being built.

Dining Hall 2  Dining Hall edit

 

The following year, 2016, the dining hall latrines were completed and a lot of granite walling completed around the classroom mandala marking-out the shape of the mandala.

It was around this time that the latent effect of the 2010 mudslide was discovered. Following an in-depth structural survey carried out by timber and seismic experts it was revealed that there was latent severe mud damage to the base of structural timber support columns.
The 2010 mudslide had swept through the campus depositing mud in the classrooms up to 1.5 metres deep, residences were inundated with mud and the school grounds bore the brunt of rivers of mud carrying huge boulders and debris.
Thankfully, all the school’s pupils and staff escaped unharmed and the award-winning granite buildings, designed by Arup, stood firm, unlike many local mudbrick houses that were swept away.


A protective mudslide defence wall around much of the school was built in 2011/12, and protected the school in a smaller flood event in 2015.
To secure the future resilience of the school buildings and the subsequent safety of both children and staff, a multi- year programme of work was put in place. This is to replace the affected timbers and upgrade the seismic protection of the school buildings to meet the most up to date safety specifications.  It is envisaged that in the event of future earthquakes or severe mudslides in the area, the upgraded buildings will also serve to provide a vital place of refuge for the local community.

 

Thursday, 20 November 2014 10:49

Buildings in use plus new ones

 

A set of Ventilated-Improved-Pit Latrines - that use no water - were being built last year and now in use. 

Latrines 3  Latrines edit  

 

IT-Classroom in use following completion.

IT room in use edit

 

Two more Secondary School classrooms were built this year, the carpenters preparing all the timbers near the woodstore.

Carpenters 2 edit

Thursday, 29 August 2013 13:01

Construction news

This year has seen the South block of Residence 4 constructed, from the foundations being dug through to completion, accommodating 44 students and including a latrine block.

The two-IT suites pictured below have also been completed, and facilities for the School Managing Committee are being built on site too.

it-enabled-classrooms-02617-224

In order to landscape the school campus and create gardens, the site needs irrigating. A drip irrigation system is being installed that requires digging trenches throughout the site for the main water pipes. The JCB has been invaluable for this work.

irrigation trenches - jcb

The final components of the 1km long defence wall are finished, this has been a huge undertaking and taken two years to complete. The wall averages 3m high.

 

defence-wall-224

The JCB digging foundations at the beginning of the construction season in April.

 r4s-first-trench-jcb-224

 

Saturday, 27 October 2012 15:17

Construction progress

2012 was a busy year. Two IT-enabled classrooms were built, plus the North block of Residence 4 which will accommodate 44 remote area students. The masonry work on the mudslide defenses was also completed, the wall now being about 1km long and up to 3 metres high. A huge congratulations to the Construction Team.

Below: IT-enabled classrooms being painted and completed.

it_enabled_classroom_450      itenabled_classrooms_450

Below: Residence 4 under construction.

r4_450    r4entrance_450

Below: The defensive wall to protect from any future mudslide event.

wall_progress_450

butresswall2_450

Below: The local Construction Manager (right) and UK Development Manager (left).

construction_mgr_development_mgr_450

 

Monday, 24 September 2012 12:37

The Emirates Glass LEAF Awards 2012

Druk White Lotus School and Arup Associates received The Emirates Glass LEAF Award for 'Best Sustainable Development' on 21st September 2012. Rachel Glynn and Sean Macintosh accepted the award on behalf of the team. Former Resident Engineers Dorothee Richter, Francesca Galeazzi, Nicola Perandin, Suria Ismail and Rob Baldock were there too.

LEAFAwardReceiptLEAFAwardBickleyTeam

LEAFAwardREsLEAFAward

During the summer of 2010, a volunteer group of US architectural students from BaSiC Initiative came to the school. One of their projects was to design, fabricate and erect a large canvas tent structure from recycled parachutes. The structure was then taken to London and re-erected in the garden of Marlborough House as the Commonwealth Pavilion during The Earth Awards and His Royal Highness The Prince of Wales' START garden party in September 2010.
 
Tent1Tent2c224
 

The Pavilion will return to Ladakh and take its place on the Shey campus once again in 2011.

DSCN3035 224

Illuminated Model School

 
During September 2010 the Royal Academy of Engineering hosted an exhibition about Druk Padma Karpo School as part of the London Design Festival. Arup Associates prepared a stunning display of school images before and after the mudslide damage, and built an illuminated model of the Master Plan showing how the campus will be when complete. The exhibition was open to the public.
 

 

Page 1 of 2